Chris Zwart - tekstschrijver

Wie zit er achter Vliegwerk?

Dat ben ik, Chris. Ambachtelijk woordsmid, tovenaar met letters. (Begint onbedaarlijk te hoesten)

Gaat het?

Sorry hoor, ik schrok een beetje van mezelf.

Waarom zit je helemaal in Groningen?

Grappig, dat vraagt mijn moeder zich ook af. En inderdaad, Groningen is heel ver weg. Op de grens met Denemarken. Het waait hier altijd vervelend hard en iedereen is onverstaanbaar. Maar het belastingklimaat is gunstig, dus dan kies je eieren voor je geld.

Wilde je altijd al tekstschrijver worden?

Eigenlijk wel. Stiekem wilde ik profvoetballer worden, maar daar miste ik bepaalde capaciteiten voor. Het was vooral onhandig dat ik niet goed genoeg kon voetballen. 

Heb je nog meer rare baantjes gehad?

Je insinueert dat tekstschrijver een raar baantje is. Waardeer ik wel. Ik heb in mijn studententijd een scala aan andere gekke baantjes gehad. Op de vuilniswagen gestaan. Aan de lopende band schroefjes ingepakt. Middenin de nacht soepblikken gevuld bij Unox. Onvergetelijke ervaringen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik geloof het niet. Ik vond dit een bijzonder gesprek, niet helemaal wat ik ervan verwachtte. Hier, je boekenbon.

Tekstschrijver en eindredacteur

Tekstbureau Vliegwerk zit in Groningen en bestaat sinds mei 2016. Bij ‘bureau’ denk je waarschijnlijk aan een ruimte vol schrijvers, maar zo zit het niet. Ik, Chris Zwart, ben als tekstschrijver in m’n eentje het hele team. Schrijven deed ik als kind al, met als voorlopig hoogtepunt de cultklassieker Soms zit het mee, en soms zit het tegen (1997) die ik in groep 8 produceerde.

Ooit studeerde ik Scandinavische Talen en Culturen aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar ik vervolgens in 2014 de opleiding Kunst- en Architectuurgeschiedenis afrondde. Ik werkte een paar jaar als copywriter voor commerciële organisaties (brood op de plank, je kent het wel), om daarna voor mezelf te beginnen.

Onder de vlag van Vliegwerk doe ik vanuit Groningen opdrachten voor klanten in heel Nederland. Het liefst schrijf ik verhalen, maak ik reportages of houd ik interviews – het maakt me niet uit waarover. Naast mijn freelancewerk ben ik eindredacteur bij GRAS, waar ik stukken schrijf en die van anderen beter maak.

Zo, nu weet je bijna alles. Liever een keer in het echt kennismaken, in Groningen, bij jou in de buurt of op een andere manier? Kom maar op!

DIT KAN VLIEGWERK VOOR JOU DOEN

Maar waarom die rare naam?

Je kent ongetwijfeld de uitdrukking ‘met kunst- en vliegwerk’: met veel moeite iets voor elkaar proberen te krijgen. Dat is niet wat Vliegwerk doet, wees gerust.

Zorgvuldigheid staat hier hoog in het vaandel. En meestal rolt de tekst er soepel uit. De naam koos ik dan ook niet vanwege de prachtige symbolische betekenis, maar gewoon omdat het lekker klinkt.