Chris Zwart - tekstschrijver

Wie zit er achter Vliegwerk?

Dat ben ik, Chris. Ambachtelijk woordsmid, tovenaar met letters. (Begint onbedaarlijk te hoesten)

Gaat het?

Sorry hoor, ik schrok een beetje van mezelf.

Waarom zit je helemaal in Groningen?

Grappig, dat vraagt mijn moeder ook vaak. En inderdaad, Groningen is heel ver weg. Op de grens met Denemarken. Het waait hier altijd en iedereen is onverstaanbaar. Maar het belastingklimaat is gunstig, dus dan kies je eieren voor je geld.

Heb je nog meer rare baantjes gehad?

Zeker, mijn cv is erg kleurrijk. Je moet toch iets, als je niet weet wat je wilt gaan studeren. Ik heb op de vuilniswagen gestaan. Aan de lopende band wekenlang schroefjes ingepakt. Middenin de nacht soepblikken gevuld bij Unox. Onvergetelijke ervaringen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik geloof het niet. Of nou ja: misschien dat ik ook heel serieus kan zijn. Maar was dit het al dan? Ik vond het een bijzonder gesprek, niet helemaal wat ik ervan verwachtte. Hier, je boekenbon.

Tekstschrijver en eindredacteur

Onder de vlag van Vliegwerk werk ik, Chris, vanuit Groningen sinds mei 2016 voor allerlei opdrachtgevers. Het begon met commerciële klussen, maar tegenwoordig schrijf ik vooral in de kunst- en cultuurhoek. Schrijven doe ik trouwens mijn hele leven al, met als voorlopig hoogtepunt de cultklassieker Soms zit het mee, en soms zit het tegen (1997) die ik in groep 8 produceerde.

Ik studeerde Scandinavische Talen en Culturen aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar ik jaren later mijn mastertitel in een heel andere discipline haalde: Kunst- en Architectuurgeschiedenis. Na mijn afstuderen werkte ik een jaar of twee als copywriter voor commerciële organisaties, om daarna voor mezelf te beginnen.

Het liefst schrijf ik verhalen, maak ik reportages en houd ik interviews. Maar eigenlijk sta ik overal voor open. Dus kom maar op! Naast mijn freelancewerk ben ik eindredacteur bij GRAS, waar ik stukken schrijf en die van anderen beter maak.

Zo, nu weet je bijna alles. Liever een keer in het echt kennismaken, in Groningen, bij jou in de buurt of op een andere manier? Deze kant op!

DIT KAN VLIEGWERK VOOR JOU DOEN

Maar waarom die rare naam?

Je kent ongetwijfeld de uitdrukking ‘met kunst- en vliegwerk’: met veel moeite iets voor elkaar proberen te krijgen. Dat is niet wat Vliegwerk doet, wees gerust.

Zorgvuldigheid staat hier hoog in het vaandel. En meestal rolt de tekst er soepel uit. De naam koos ik dan ook niet vanwege de prachtige symbolische betekenis, maar gewoon omdat het lekker klinkt.