Tekstschrijver en copywriter

Tekstbureau Vliegwerk zit in Groningen en bestaat sinds mei 2016. Chris Zwart besloot op dat moment zelfstandig als tekstschrijver aan de slag te gaan. Schrijven deed-ie altijd al, met als voorlopig hoogtepunt de cultklassieker ‘Soms zit het mee, en soms zit het tegen’ (1997) die hij in groep 8 produceerde.

Chris studeerde een jaar Scandinavische Talen en Culturen en rondde in 2014 de opleiding Kunst- en Architectuurgeschiedenis aan de RUG af. Hij werkte vervolgens als copywriter voor commerciële organisaties, om uiteindelijk voor zichzelf te beginnen.

Namens Vliegwerk werkt Chris vanuit Groningen voor klanten in heel Nederland. Daarnaast is hij in dienst bij GRAS, waar hij als eindredacteur onder meer verantwoordelijk is voor het online magazine.

Zo, nu weet je bijna alles. Liever een keer in het echt kennismaken, in Groningen of bij jou in de buurt? Kom maar op!

DIT KAN VLIEGWERK VOOR JOU DOEN

Maar waarom die rare naam? Wat is ‘vliegwerk’? 

Je kent ongetwijfeld de uitdrukking ‘met kunst- en vliegwerk’. Alles uit de kast trekken om iets voor elkaar te krijgen. Dat is niet wat Vliegwerk doet, wees gerust. Nauwkeurigheid staat hier hoog in het vaandel.

De term ‘vliegwerk’ kom je desondanks bijna nooit tegen zonder ‘kunst’. Hij heeft toch echt een eigen betekenis, eentje waar best een mooie symboliek in schuilt. Met een vliegwerk takelden toneelknechten vroeger toneelspelers omhoog op het podium, zodat het leek of ze vlogen.

Die symboliek? Vliegwerk kan jou met goede tekst naar grote hoogte brengen. Hoo wacht, dat was een grapje. ‘Vliegwerk’ is helemaal niet gekozen vanwegen die geweldige symbolische betekenis, maar gewoon omdat het lekker klinkt.

Tsja, niet overal zit nu eenmaal een mooi verhaal achter.

Diepte-interview

Chris Zwart tekstschrijver Groningen

Wie zit er achter Vliegwerk?

Dat ben ik, Chris. Ambachtelijk woordsmid, tovenaar met letters. (Begint onbedaarlijk te hoesten)

Gaat het?

Ja hoor, dank je. Ik schrok van mezelf.

Waarom zit je helemaal in Groningen?

Dat vraagt mijn moeder ook altijd. En inderdaad, Groningen is heel ver weg. In de buurt van Denemarken. Het waait hier altijd ontzettend hard en iedereen is onverstaanbaar. 

Waarom kijk je eigenlijk zo serieus?

De zon was erg fel, denk ik. Ik ben juist dol op grapjes. Wat zijn dit voor vragen, trouwens? 

Wilde je altijd al tekstschrijver worden?

Kijk, dat lijkt er meer op. Daar kunnen de mensen iets mee. Maar: nee, eigenlijk wilde ik profvoetballer worden. Daar blijk je alleen heel goed voor te moeten kunnen voetballen. 

Heb je nog meer rare baantjes gehad?

Hoezo ‘nog meer?’ Insinueer je nu dat tekstschrijver een raar baantje is? Ik heb een scala aan rare baantjes gehad, als je het echt wilt weten. Ik heb op de vuilniswagen gestaan, heb met een enorme boormachine gaten voor glasvezelkabels in woonkamers staan boren en heb soepblikken gevuld bij Unox. Onvergetelijke ervaringen, vooral die laatste. 

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik geloof het niet, nee. Ik vond dit een bijzonder gesprek. Hier is je boekenbon.