Chris Zwart - tekstschrijver

Wie zit er achter Vliegwerk?

Dat ben ik, Chris. Ambachtelijk woordsmid, tovenaar met letters. (Begint onbedaarlijk te hoesten)

Gaat het?

Sorry hoor, ik schrok een beetje van mezelf.

Waarom zit je helemaal in Groningen?

Grappig, dat vraagt mijn moeder zich ook af. En inderdaad, Groningen is heel ver weg. Op de grens met Denemarken. Het waait hier altijd vervelend hard en iedereen is onverstaanbaar. Maar het belastingklimaat is gunstig, dus dan kies je eieren voor je geld.

Wilde je altijd al tekstschrijver worden?

Eigenlijk wel. Stiekem wilde ik profvoetballer worden, maar daar miste ik bepaalde capaciteiten voor. Het was vooral onhandig dat ik niet goed genoeg kon voetballen. 

Heb je nog meer rare baantjes gehad?

Je insinueert dat tekstschrijver een raar baantje is. Waardeer ik wel. Ik heb in mijn studententijd een scala aan andere gekke baantjes gehad. Op de vuilniswagen gestaan. Aan de lopende band schroefjes ingepakt. Middenin de nacht soepblikken gevuld bij Unox. Onvergetelijke ervaringen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik geloof het niet. Ik vond dit een bijzonder gesprek, niet helemaal wat ik ervan verwachtte. Hier, je boekenbon.

Tekstschrijver en eindredacteur

Tekstbureau Vliegwerk zit in Groningen en bestaat sinds mei 2016. Bij ‘bureau’ denk je waarschijnlijk aan een ruimte vol schrijvers, maar zo zit het niet. Chris Zwart is als tekstschrijver in z’n eentje het hele team. Schrijven deed hij als kind al, met als voorlopig hoogtepunt de cultklassieker Soms zit het mee, en soms zit het tegen (1997) die hij in groep 8 produceerde.

Chris studeerde eerst Scandinavische Talen en Culturen aan de Rijksuniversiteit Groningen en rondde daar in 2014 de opleiding Kunst- en Architectuurgeschiedenis af. Hij werkte een paar jaar als copywriter voor commerciële organisaties (brood op de plank, je kent het wel), om daarna voor zichzelf te beginnen.

Namens Vliegwerk doet Chris vanuit Groningen opdrachten voor klanten in heel Nederland. Daarnaast is hij eindredacteur bij GRAS, waar hij stukken schrijft en die van anderen beter maakt.

Zo, nu weet je bijna alles. Liever een keer in het echt kennismaken, in Groningen of bij jou in de buurt? Kom maar op!

DIT KAN VLIEGWERK VOOR JOU DOEN

Maar waarom die rare naam?

Je kent ongetwijfeld de uitdrukking ‘met kunst- en vliegwerk’: met veel moeite iets voor elkaar proberen te krijgen. Dat is niet wat Vliegwerk doet, wees gerust.

Zorgvuldigheid staat hier hoog in het vaandel. En meestal rolt de tekst er soepel uit. De naam is dan ook niet gekozen vanwege die prachtige symbolische betekenis, maar gewoon omdat het lekker klinkt.